There was an error in this gadget

Friday, November 16, 2012

stay

Sometimes I wonder what my life would be. Working far from home. Apart from the loved ones. Family and friends. Kekadang hati bertanya laju. Apa yang mereka lakukan kini. Sehat. Makan. Bahagia. What was I thinking. Somethings that I haven’t been thought for a long time I guess. Been busy working. Bukan mengadu akan tugas yang diberi. Cuma perlu masa. Untuk diri sendiri. Bila. Rezeki yang Tuhan beri ini disekalikan dengan amanah yang sangat besar. Perlu dilakukan dengan sepunuh jiwa.akal dan fikiran. Supaya tidak dihisab apabila di dunia akhirat. Muhasabah. Does not need much complaint. Nor complement. Life has thought me to care much what I have in order to stay alive. To stay loved. With the current issues with the Muslim at Palestin. Laknatullah. I should have prayed more. For them. For us. Yet, we keep fighting for the wrongness. We keep saying that we are the people who fights for rights. Where is our rights. Beside ALLAH. Hamba. Abdi. Tiada siapa mampu mengubah dasar ini. Mengucap. Istiqfar. Mungkin dah terhantuk kepala sendiri baru nak fikir. Umpama lembu dipukul baru jalan. Life would be dead in a life machine if there is no ups and down. We just have to realize that do more goods to be in good shape. To be a good person. To build a good career. To enhance the good in self. A happy family needs a lot of courage. As they say, Rome wasn’t made in one day. Sudah banyak aku berbicara tentang kehidupan. Cukup untuk harini ini. Wasalam
Don't you ever wish you were someone else,You were meant to be the way you are exactly.Don't you ever say you don't like the way you are. When you learn to love yourself, you're better off by far.And I hope you always stay the same, cuz there's nothin' 'bout you I would change.I think that you could be whatever you wanted to beIf you could realize, all the dreams you have inside. Don't be afraid if you've got something to say,Just open up your heart and let it show you the way.Believe in yourself.Reach down inside.The love you find will set you free. Believe in yourself, you will come alive.Have faith in what you do.You'll make it through
.
- Joey Mcintyre

Thursday, August 9, 2012

Marah tanda sayang benci tanda rindu

#DamnItsRight #WeAreYoung. At this age, adakala kita rasa kita masih muda untuk melakukan sesuatu dan adakala kita rasa kita sudah tua untuk melakukan sesuatu yang pernah kita lakukan dulu. Kadangkala permulaan seseorang adalah penghabisan seseorang. Jujur. Takut. Teruja. Semua berkecamuk dalam satu kotak hati. Well, the experience growing pain. Pengalaman adalah cikgu terbaik untuk diri sendiri. We are too young to feel this old. Aizat Dan said “Do whatever makes you happy”. Sometimes I wonder what does make me happy? Everyplace can be a little bit lonely sometimes. I may not have gone or did where I intended to go or to do but I think I have ended up where I needed to be or needed to do. People always said “the time will come”. YES! God always choose the right time! ALL THE TIME! There are always a Hikmah for everything happens for a reason. Truth hurt. I heard that a lot. Nobody can tell the truth without hurting a person or two. Nobody can tell a lie without wondering why. Dan kadang-kadang masa yang emas itu terbuang dengan sia-sia. Rasullah SAW bersabda “Ada dua anugerah yang disia-siakan: kesihatan dan waktu luang”- Ibnu Abbas ra. Sudah lama rasanya tidak memberi ruang pada diri sendiri sejak sibuk dengan urusan duniawi tetapi kerja masih dikira sebagai ibadah. Banyak soalan yang bermain di minda banyak tanda Tanya dan juga kata kerja #NajwaLatif. Kadang-kadang marah pada diri tetapi itulah tanda sayang. Kadang-kadang benci pada fikiran yang melayang tetapi itulah rindu. Kena mimpi dulu barulah cita-cita tercapai. Selepas usaha doa dan tawakal lah. Aku rindu dan sayang pada masa lampau. Itulah yang ikhlas tapi jauh. Dalam Hadis 40 Imam Nawawi, hadis yang pertama menyebut “Pahala Amal Bergantung Kepada Niat”. Akan tetapi niat tidak menghalalkan cara. Jadi renung-renungkan dan selamat beramal. 

Sunday, May 13, 2012

Jodoh Itu Di Tangan Tuhan

Bila usia makin meningkat gaya hidup dan arah tuju pun berbeda. Banyak benda berlaku dan ia sedikit sebanyak merubah daya pemikiran, dan yang paling ketara adalah tentang kahwin. sekarang hari minggu adalah hari yang sangat sibuk dengan majlis perkahwinan mahupun pertunangan. tahniah kepada Aifaa Zaffan Bagauddin, jejaka rebutan suatu ketika dulu yang kini ramai wanita bunuh diri setelah wanita bernama Emelia Marlina berjaya menawan hati beliau. tahniah bff atas pertunangan! Dan soalan yang paling hendak dielak adalah "kau bila lagi?". tambah-tambah lagi dah banyak blog yang menyeru untuk kahwin sebelum umur 25 bagi mengelak dapat anak lambat dan sebagainya. agak tertekan. weeweewee~ Shy? nice guy? pretty? loving girl? waiting for the right time but don't know when is right time? well here are the answer to my question. (ok I ask I'll answer)
Tenang sahajalah menanti jodoh yang baik itu, ia akan datang sendiri hasil dari usaha tahujjud yang berterusan dan istiqamah. Ikhlas kerna ALLAH Ta'ala. Jangan buat kerana jodoh semata-mata. Usaha sebenar adalah usaha kita minta dengan DIA, bukan dengan merayu kasih pada si dia hanya kerna hati gelisah mahu hidup berteman. hati gelisah takut si kacak terlepas, takut si cantik jatuh ke tangan orang lain. cepat atau lambat bukan kita penentu. jodoh adalah sunnatullah. sunnatullah tidak boleh digesa, tidak boleh dilengahkan bila sampai masanya. sabarlah. tenanglah. tahajjudlah :)
haa ini kata-kata semangat kawan kepada kawan kepada kawan. Ia adalah untuk dia kawan dia dan juga kawan kawan dia. so I share because it seems like the quote are useful bout this topic. so selamat beramal! :D

Monday, April 9, 2012

Bila.

Kenapa selalu hujan? Hujan sampai banjir. Banjir kilat. Kilat petir. Petih guruh. Basah. Kenapa perlu nangis? Nangis sampai lebam mata. Mata sakit. Sakit hati. Hati luka. Pasrah. Kita terlupa matahari akan datang. Bangun waktu pagi. Sinarkan hari itu. Kita terlupa bahagia akan datang. Celikkan buta hati. Ceriakan hidup kita. Keluarga. Kawan. Teman. Masa. Jujur. Ikhlas. Redha. Jangan kawan makan kawan. Ingat.

Monday, March 26, 2012

kura-kura terbang ke langit

kura-kura terbang ke langit? yes. it sounds mengarut. well, to me this is the fiction.

when we were children, people keep asking "adik nak jadi apa besar nanti?" and we keep saying answers like "doctor", "policeman", "lawyer" or "askar". why? because we only knew those things! funny.
you try ask kids nowadays. they will answer "angkasawan!", "steve job!" "perdana menteri!" or even "singer/actor". singer/actor do really make money nowadays kan.

its not about how spoiled kids nowadays are, its about our future that im trying to highlight here.

everybody have a dream. at least A dream. well, those dream changes due to the situation and the environment around us. no matter what your dream is, only you can make it happen. by your own effort. I do believe that believing in making a dream came true is one kind of an effort.

kenapa kura-kura pulak jadi mangsa terbang ke langit? well, its like a metaphore. hiperbola gitu. but nowadays nothing is impossible. they change. dulu customer always right, sekarang customer is important. kenapa? haa...when customer knows their right, they will try to use it wisely nor unwisely. akhirnya tokey yang insane... telaka laka~

I have a dream. kahwin and having a big family is part of it. its yours also right?haha... but before that I have something else to achieve. something BIG. and I do believe everyone have thier own. If we help people to succeed someday we will be success ourself. believe.

it is not possible untuk si kura-kura terbang ke langit. masukkan kura-kura ke dalam flight Air Asia maka terbang lah kura-kura dalam perahu menjadi kura-kura terbang ke langit. MeTaPhOrE remember.. kikiki~ (ok lawak basi)

bukanlah menjadikan kura-kura itu sebagai idola, hanya sekadar di pinggiran untuk melangkah lebih jauh. siapa sangka perdana menteri akan datang adalah kawan kita sendiri. satu sekolah. satu kelas. satu geng monteng. (ok mengarut)

orang yang berjaya adalah orang yang berjiwa besar kental jitu. ukurannya hanya pada usaha dan doa. let us pray that we are one of them
. till we meet again~

Saturday, March 17, 2012

Random...

Berbicara tentang perasaan. simpan sahaja semua itu.
people keep talking bout love when it comes to feeling.
yes. cinta takkan hadir tanpa kasih dan sayang.
tapi itu bukan yang nak dicoretkan.

mixed feeling. apa yang aku rasa sekarang?
kerja? life? entertainment? love? family? friends?
am I in the comfort zone already? NO.
what do people think what we think? does it matter? YES.

Risk more than others think is safe.
Care more than others think is wise.
Dream more than others think is practical.
Expect more than others think is possible.
impian tetap diteruskan. hati cekal. hati tabah.
bukan senang nak senang. bukan susah nak susah.
its all about patient pray and how you cool things down.
you can't keep being indulgent. you gotta keep some for youself by not being selfish.
but we keep doing the same mistakes cause we were hoping that the mistakes we make are the problem solver or the last resort of making me a better person.

we talk we write we argue. but action thats really matter.

Wednesday, June 22, 2011

6 Alasan Lelaki Lebih Suka Status Single

Ada orang kata, hidup bujang menyeronokkan. Ada pulak yang kata, ada rumah dan ada tangga which means berumah tangga lebih bagus. Entah, kalau tanya saya. Of course saya kata hidup bujang lagi best. Sesuailah dengan status saya. Masih bujang.

Kali ini, saya tidak mahu menulis tentang diri sendiri. No soal wanita. Tetapi, saya mahu ajak korang semua berdiskusi tentang lelaki. Mana satu status idaman mereka? Menjadi suami atau be single men? Kalau single, apa alasan mereka ek? hohohoho.

Ini pandangan saya saja. Personally, dan janganlah pulak korang bergaduh kat sini naa. hehehe. Saya buat sedikit research dan hasilnya, setelah dicongak, di campur, dibahagi. Ada6 sebab musabab yang biasanya lelaki beri untuk terus memegang status Single agak lama. 6 sebab musabab itu termasuk :-

1- Best jadi single sebab boleh luangkan masa nak cari calon wanita yang tepat dengan citarasa

Mungkin jugak. Kalau alasan ni, saya boleh terima. Al-maklum, zaman sekarang ni nak cari perempuan yang betul-betul boleh buat isteri susah. Salah pilih, sengsara lah jiwa raga dan duit dalam bank.wahahaha

2- Best jadi single sebab boleh lakukan apa saja sesuka hati

Pada saya, lelaki macam ni memang belum boleh nak kahwin. Jangankan kahwin, nak ada pasangan kekasih pun belum layak. Kenapa? Sebab, lelai macam ni belum bersedia untuk pikul tanggungjawab sebenar sebagai seorang suami. Jiwa lelaki macam ni masih jiwa kanak-kanak

3- Best jadi single sebab boleh fokus pada kerjaya

Ok. Alasan ni memang ada juga. Saya pernah jumpa lelaki yang sangat workholic. Pentingkan kerjaya daripada segalanya. Ini namanya penyakit berbahaya jugak. Janganlah berkahwin dulu kalau rasa-rasa belum bersedia dan masih terkial-kial nak bahagikan masa antara kerjaya dengan bakal isteri

4-Best jadi single sebab boleh kumpul harta

Hok ola. Rasanya lelaki macam ni boleh kita kategorikan dalam golongan lelaki kedekut tak? hehehe.Ok, pada saya tidak! Mungkin lelaki ni ada niat untuk kumpul sedikit harta sebagai bekalan hari tua kot. Cuma, janganlah pulak lelaki macam ni jad hamba duit sudah Ada pulak kes tak berkahwin sebab kaya sangat. Risau isteri habiskan duit. wahahaha

5- Best jadi single sebab boleh buat jiwa tenang

Cheh. Adakah wanita-wanita ni semua satu beban pada lelaki?wakakaka. Hmm, kalau fikir secara positif. Mungkin alasan ni boleh digunakan juga. Rasanya, memang ada perempuan yang selalu bikin jiwa lelaki macam mental kan? Apa taknya, sikit-siki merajuk, sikit-sikit nak follow mana lelaki pergi, belum lagi masalah jeles tak bertempat. Hmm, mungkin alasan ni boleh pakai jugak kot.hohoho

6- Best jadi single sebab dapat berlagak dengan status BUJANG

Boleh? Hampeh lah kalau ada lelaki macam ni. Cuma, better lah lelaki macam ni tak kahwin dulu dan terus hidup membujang sebab sudah terang lagi bersuluh lah kan yang diorang ni lelaki buaya darat. hohoho. Daripada mereka menipu, konon bujang sedangkan anak dekat rumah dah sedozen. Eloklah jadi bujang. hah, pakailak name tag besar-besar tulis MASIH BUJANG. cool jugak kan?

Terpulanglah pada individu itu sendiri. Baik lelaki, mahupun perempuan. Sama saja. Kalau masih belum bersedia untuk memikul tanggungjawab besar, jangan sesekali mulai melangkah ke alam perkahwinan. Kahwin bukan perkara main-main. Benih yang terhasil daripada hubungan suami isteri itu, walau nampak mudah tetapi untuk biarkan dia membesar dengan selamat bukan semudah kamu menghasilkannya

p/s: Entry ini terhasil selepas tuan blog terlalu asyik menonton drama Adamaya dan filem Im not single. hahahaha

(saya copy dari blogger lain. macam best jek entry nya.)